Tentoonstelling Hout

‘HOUT’ combineert foto’s, tekeningen en pastels die Van Huffel in de vallei van het Merkske creëerde. Read more

Dominique Van Huffel (°1962) is grafisch vormgever en maakte naam als fotograaf. Hij stelde zijn werk tentoon in binnen- en buitenland en het was te zien in magazines en tijdschriften. Hij won enkele belangrijke artistieke prijzen en publiceerde een aantal fotoboeken waaronder Carnevale en Wooden dreams in landscape & gardens (Lannoo). In zijn fotografie, die hij vaak op straat beoefent, staat de mens in al zijn verschijningsvormen centraal.

Hij heeft echter ook altijd een passie gehad voor tekenen en natuur. Tijdens de gedwongen lockdown had hij de tijd om die oude liefde terug op te pakken. Vaak trok hij eropuit in de velden en bossen in en rond zijn woonplaats Hoogstraten, waar zich de vallei van het Merkske bevindt, een riviertje dat uitmondt in de Mark, om er ‘live’ te tekenen. Hij zocht de landschappen op van Wortel Kolonie en het grensgebied tussen Vlaanderen en Nederland, dat tevens een favoriet wandelgebied is voor vele mensen. Dat resultaat is vandaag te zien in de tentoonstelling ‘HOUT’.

‘HOUT’ combineert foto’s, tekeningen en pastels die Van Huffel in de vallei van het Merkske creëerde. Op die werken zie je diverse interpretaties van dezelfde populierengroep, naast krentenboompjes, een haagbeuk, een vliegden, een koppel eiken, kreupelhout, de Torendreef en het Speelbos in Wortel Kolonie. Opvallend is dat het verschil tussen foto en tekening vaak amper te onderscheiden is. ‘HOUT’ is tegelijk ook een diepgravend onderzoek naar de mogelijkheden van de diverse technieken waarmee Van Huffel graag werkt en experimenteert, vooral houtskool en pastelkrijt. Van Huffel bouwt de gelaagdheid in de tekeningen op door verschillende houtskoolsoorten en andere media over elkaar te gebruiken. Vaak tekent hij eenzelfde landschap op verschillende manieren, van een eenvoudig haast abstract lijnenspel tot een complexe realistische weergave van hoe hij dat landschap ziet en ervaart. Toch straalt ‘HOUT’ een sterke eenheid uit die altijd vertrekt vanuit zijn fascinatie voor het lijnenspel in de natuur en hoe licht en donker daarop eeuwig inspelen. Zo getuigt dit werk hoe belangrijk de natuur is die zovelen opnieuw leerden kennen en waarderen tijdens de coronacrisis. Voor Dominique Van Huffel, die zich in diverse organisaties inzet voor het behoud van onze natuur, blijven de bossen en velden van zijn streek een onuitputtelijke inspiratiebron waarin hij schoonheid en rust vindt.

‘HOUT’ is echter niet louter een tentoonstelling van foto’s en tekeningen. Niet alleen in zijn werk gelooft Dominique Van Huffel in de actieve kruisbestuiving tussen diverse kunstvormen, hij trekt dat op deze tentoonstelling ook open naar muziek en theater. Een aantal artiesten uit de Markvallei zal op diverse dagen de tentoonstelling opluisteren. Op vrijdag 2 december zal de kunstenaar over zijn werk praten en brengt hij Kees Strijbos mee, een verteller pur sang en een autoriteit op het gebied van zeisen, de oude maaitechniek die ook nu nog toegepast wordt in het beheer van de natuur. De bekende muzikant Flor Verschueren zal twee zondagen (4 en 11 december) accordeonmuziek brengen tijdens de expo. Op zaterdag 3 december speelt het duo Martens-Huet volksmuziek en op 9 december speelt Mullerthal, de alternatieve countryband gevormd rond Bert Dufraing. Op 10 december speelt het trio ViolAcc# (Flor Verschueren, Els Van Miert en Jan Meyers) hartstochtelijke muziek vol passie en weemoed geïnspireerd op de tango. Op 6 en 7 december verblijdt acteur-verteller Zjosfinks van Theater Pas Geverfd het publiek met een aantal verrassende acts in de verschillende ruimtes van zaal Pax. Zo is ‘HOUT’ wellicht een van de laatste culturele evenementen in zaal Pax die meer dan een halve eeuw bestaat maar binnenkort plaats moet maken voor een nieuw cultuurhuis.

Tekst ©John Vervoort

Dokter Versmissenstraat 3, Hoogstraten